КАК СЕ УТОЛЯВА ЖАЖДАТА С КИЧ


Чешма с форма на тракийски ритон в центъра на Пловдив

Идеята и инициативата за изработването на поредната осма чешма са на Клуб Пловдив Оптимист Интернешънъл, съобщи доц. д-р Диляна Вичева, специалист в Клиниката по УНГ болести при Университетската Болница „Свети Георги“. Тази чешма е произведение на изкуството, изградена със средства на основните дарители: Петър, Мила и Елица Бончеви; Руен Иванов; Вичо, Дора, Любен и Диляна Вичеви; Валери Ставрев; Любен Пашев; Техноакташ; Асен, Радост, Мила и Лилия Асенови; Костадинка Генова и „Квалификация консулт“ ООД. Финансиране е осигурено и от благотворителни кампании на клуба и от родолюбиви българи, подкрепили проекта.
Формата на чешмата символизира древната история на Тракийската низина, където е разположен един от най-старите градове на Европа – Пловдив. „Ритонът“ е с глава на млад овен и сцена от Дионисиеви тържества, обясни доц. Вичева. От друга страна чешмата е съществен елемент от бита и фолклора на българина. Градежът на чешми е свързан с традицията човек да остави диря след себе си, както и да стори добро, като напои жадния. Дамите от Клуб Пловдив се надяват новата чешма да стане един от символите на Пловдив и апелират да се опази, за да й се радват и идните поколения българи.
Източник: CITYBUILD.BG

Така журналистите от изданието CITYBUILD.BG представят чешмата.
Всичко изглежда прекрасно, докато гледаш чешмата на снимка или четеш за нея.
Но когато се озовеш на мястото, ти става тъжно – защото не виждаш нищо повече от кич, безсмислено ситуиран, напудрено лъскав, ужасно претенциозен и в същото време грубоват и някак недодялан.
Гледам и се питам: „Как с кич се утолява жажда?…“

Стефан Пеев

Начало

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.