ДУМИ И ОБРАЗИ


ДУМИ И ОБРАЗИ„Думи и образи“ е книга, която поставя на изпитание доверчивия читател. Познатите на съвестния изследовател на творчеството на проф. Александър Фол теми за памет, време, енергия, мислене, култура (пайдейа), орфизъм са разиграни по неочакван начин в една привидно несистемна разстановка, движеща се сякаш от асоциация към асоциация. Играта понякога е така заплетена, че неминуемо изпадаме в недоумение и сякаш губим себе си в нишката на разказа.

Провокацията е съзнателна. И по своему интригуваща. В един миг прозорливият читател усеща, че е време да загърби оценъчния си подход към текста, да се откаже от автобиографичната пикантност на подробностите и да се взре в идеята като интелектуална енергия, която е част от мощта на Вселената и ни прострелва в нашето неизбежно движение през видовете време в рамките на собствената ни култура (пайдейа). Тази принуда към мислене ни поставя в малко неловката ситуация да искаме да разпознаем нещата такива, каквито са, а не такива, каквито ги виждаме в думите или образите. Но за да стане това, очевидно трябва да се справим с основанията за собственото си присъствие във времето и пространството. Задача, която изисква от нас да загърбим тривиалностите и да се оставим да бъдем изненадани.

Александър Фол

Александър Фол е виден български историк, филолог, теоретик на културата и траколог. Роден е в София на 3 юли 1933 г. в семейството на режисьора и писателя Николай Фол и писателката Вера Фол. Завършва история и класическа филология в Софийския университет.

Проф. д.и.н. Александър Фол е преподавал в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и в Нов български университет, основател е на Института по тракология към БАН (1972 г.), на катедрата по стара история и тракология (1979 г.) в Историческия факултет на СУ, която ръководи до 1987 г., както и на Националната гимназия за древни езици и култури в София (1977 г.).

Член е на престижни международни организации, между които Академията „Медичи“ във Флоренция (1988 г.), Академия МИДИ в Париж (1988 г.), член-кореспондент на Югославската академия на науката и изкуствата – Белград (1991 г.), член на Европейското общество за култура – Венеция (1992 г.).

Номиниран е като „интелектуалец на годината“ от Оксфордския библиографски център в Англия за 1992 и от Кеймбриджския център в Калифорния – САЩ.

Носител е на ордена „Св. св. Кирил и Методий“ I степен. Кавалер на Ордена за изкуства и науки на правителството на Франция (1998 г.). Носител на най-високото отличие на СУ „Св. Кл. Охридски“ почетен знак с образа на Св. Кирил със синя лента (2000 г.). Носител на орден „Стара планина“ I степен (2003 г.). Почетен професор на НБУ (2003 г.).

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.