Бил Гейтс: Капитализмът е коравосърдеченБил Гейтс

Милиардерът Бил Гейтс разкритикува остро капитализма като система и заяви, че той е причината пари да се влагат в тривиални проблеми, които притесняват богаташите, вместо в усилията за борба със световните епидемии и бедността.
Основателят на „Майкрософт” изнесе лекция на конференция, посветена на опитите му да изличи маларията от лицето на земята. Гейтс разкри, че инвеститорите подминават тежката болест като възможност за финансиране и се насочват вместо това към въпроси като оплешивяването.
„Ваксината за малария е най-голямата нужда в хуманитарно отношение. Тя обаче реално не получава финансиране. Ако обаче работите върху лек срещу мъжкото оплешивяване, ще получите несравнимо повече пари за изследванията си, защото на пазара има по-гласовити и богати клиенти на лека срещу плешивост, отколкото на лека срещу малария”, възмути се филантропът.
„Приоритетите ни се насочват от императивите на пазара”, посочи още той. По думите му единственият начин да се поправи тази несправедливост е „да се заемем с това несъвършенство в чисто капиталистическия подход към нещата”.
Критиците на Гейтс посочиха, че изказването му е донякъде лицемерно, тъй като милиардерът, който дълго време бе най-богатият човек в света, спечели парите си именно благодарение на системата, която сега порицава.
Към момента Гейтс има 67 млрд. долара. Откакто се отказа от прякото ръководене на делата на „Майкрософт” през 2008 г., той отдаде по-голямата част от времето си на филантропската фондация, която управлява рамо до рамо със съпругата си Мелинда.
„Хъфингтън поуст” подчертава, че Гейтс не е първият мултимилиардер, който критикува капиталистическата система за това, че задълбочава неравенството и несправедливостите по света. Подобни изказвания са правени и от инвеститорите Уорън Бъфет и Джордж Сорос, от предприемача Ричард Брансън и от режисьора и продуцент Джордж Лукас.

Източник: МЕНИДЖЪР.БГ
Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.