ЯПОНСКИЯТ ТЕАТЪР НО ГОСТУВА В ПЛОВДИВ


Анна Ахматова

Театър НО гостува на 18 август на древната сцена на Античен театър Пловдив.
Театър НО е една от най-старите, запазени до днес форми на театър. В съвременния си вид, НО се е зародил през 14-ти век, като от тогава се е изменил много малко. Дълги векове театърът е бил под протекцията на владетелите на Япония – шогуните, а в днешно време е обявен за нематериално културно наследство под егидата на ЮНЕСКО. Типични за Но са изящните маски и пищните копринени костюми. Най-често героите в Но са свръхестествени същества – божества, зли демони, или страдащи призраци, а техните танци се явяват ключов елемент в представленията.

На 18-ти август от 20:00 часа на сцената на Античния театър в Пловдив „НО Театър Ямамото“ ще представи класическата японска НО пиеса – „Аои-но-уе“. Пиесата е базирана на сцена от известния роман от 10–11-ти век – „Историята на принц Генджи“. Официалната съпруга на принц Генджи, Аои-но-уе, е обладана от зъл дух и линее ден след ден. Придворните довеждат жрицата Терухи, която със звъна на тетивата на магическия си лък привиква духа да се яви. Оказва се, че това е отмъстителният призрак на благородната дама Рокуджо – ревнива любовница на Генджи, която принцът е изоставил. Ще успее ли жрицата да прогони духа на Рокуджо и излекува Аои?
Преди представлението ще бъде изнесена кратка лекция относно изразните средства, ролите и сюжетите в НО, както и ще бъде направена нагледна демонстрация на музикалния съпровод.

БИЛЕТИ НА КАСАТА ПРЕД ОБЩИНА ПЛОВДИВ, ЦЕНА – 5 ЛВ.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.