Исак Албенис


Исак Албенис
Исак Мануел Франсиско Албенис и Паскуал (на испански: Isaac Manuel Francisco Albéniz i Pascual) е испански композитор и пианист. Той е най-известен със своите произведения за пиано, основани на народната музика. Много от тях са преработени за китара, като най-известните транскрипции са на Франсиско Тарега.
Исак Албенис е роден през 1860 година в Кампродон, Каталония. Той започва да свири на пиано от четиригодишен и още като дете изнася концерти. Продължава обучението си в Лайпциг (1875-1876) и Брюксел (1876-1880). След това дава уроци по пиано в Барселона и Мадрид. През 1883 година се жени са своята ученичка Розина Хордана, от която има три деца.
По същото време Исак Албенис се запознава с композитора Фелипе Педрел, основоположника на националистическото течение в испанската музика. Подтикнат от него, той започва да пише музика по фолклорни мотиви. През 90-те години Албенис живее в Лондон и Париж, като пише главно театрална музика. Около 1900 година развива болестта на Брайт и през следващите години се връща към композирането за пиано. През последните години от живота си пише своето най-известно произведение, сюитата от 12 импресии за пиано „Иберия“ (1908).
Исак Албенис умира през 1909 година в Камбо ле Бен, Франция, и е погребан в Барселона.

Източник: УИКИПЕДИЯ

Alicia de Larrocha изпълнява импресия от сюитата „Иберия“ (Исак Албенис)

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.