БЛИЗКО И ДАЛЕЧНОСИМУЛИРАНЕ НА ЦЕННОСТИ


Няколко пласта ценностни системи са наслоени в съзнанието на съвременния човек. В такъв смисъл неизбежно се поражда въпросът лесно ли е да си съвременен човек. Ако под „лесно“ разбираме безпроблемността на потреблението, то отговорът е по-скоро да. Но ако под лесно разбираме безпроблемността на придържането към ценностна система, то ние сме или безхаберни към ценностите, или просто сме глупави и не осъзнаваме ценностно този свят.
Ценностите на патриархалния свят са далечни ценности. Прави ли ги това незначими? Или далечината просто размазва и размътва образа, намалява неговото въздействие върху нас, но не унищожава смисъла му?
Май и през ум не ни минава, че гледаме патрирхалните ценности през филтър – филтъра на модерния свят, с неговата подвижност и релативизъм. На всяка крачка около себе си откриваме нечие мнение, с което толерантността ни принуждава да се съобразяваме: кимаме разбиращо с глава „О, да, щом вие мислете така… Разбира се, имате право да го кажете. Аз наистина ви разбирам, но не мисля, че…“ Какво е това всъщност? Толерантност или безумие?
Колко пъти до днес от Възкресение Христово произнесохме „Христос Возкресе!“ А вярваме ли наистина? И в Христос ли вярваме или в бога, който всеки от нас конструира по своему, като настоява да бъде поставен в пантеона на християнството в името на модерната толерантност – „Щом вие мислете така… Може и така да се каже… Но то знае ли човек…“
Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s