За разликата между книгата, е-книгата и блога


KNIGITE.NET • Интернет книжарница

E-книгата, читателите и издателите

Признавам, че към темата пристъпвам гневен. Поводът за острата ми реакция е следната бележка в един блог: „ами всъщност ако е-книгите станат преобладаващия вариант книги, издателите с авторски права върху дадена книга стават тотално ненужни“.
Анонимният автор на репликата сигурен съм, че не подозира какъв огромен проблем е докоснал. Някой ще каже, че не си струва да се отговаря на случайна реплика. Да, но ако тази реплика синтезира в себе си зараждащо се и предстоящо да се развие обществено мнение, си струва да бъде обсъдена и в нейните положителни, и в отрицателните ѝ послания.
Освен това обществото ни е тотално неподготвено за неизбежните промени в книгоиздаването и книгоразпространението. Дори и да не е точна в цифрово изражение прогнозата на Сет Годин (източник: АЗ ЧЕТА) за свиване на традиционното книгоиздаване до 15% от сегашния му обем в следващото десетилетие, няма никакъв спор, че свиване ще има и че то ще бъде достатъчно драматичен процес (който рано или късно ще е дори обект на холивудски сценарии).
Навлизането на е-книгите поставя сериозен проблем пред цялото общество – това е проблемът за властта. Книгите са вид власт. Който владее механизмите за тяхното създаване и разпространение, е в състояние да осъществява контрол над обществото. Склонни сте да не се съгласите? Нека поговорим по темата

КНИГАТА, НОВИТЕ ТЕХНОЛОГИИ, АВТОРЪТ, ИЗДАТЕЛИТЕ И ПРОЦЕСЪТ НА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ

тук, в блога, където има достатъчно пространство за движение на мисълта и чувствата.
Коментари, бележки или цели тематични блокове можете да изпращате и по електронната поща (context.bg@gmail.com) за публикуване. Готови сме да предоставим възможност на желаещите да бъдат и съавтори в блога.

Advertisements

12 thoughts on “За разликата между книгата, е-книгата и блога

 1. Струва ми се, че най-бързият път към завръщането ВЪВ темата е да споделите вашето виждане за книга. Защо цитираният PDF файл не е никаква книга?

  (Моето виждане е, че той Е книга толкова, колкото и разпечатката му на хартия, изрисуването му върху папирус, вдълбаването му в мраморни скрижали, кодирането му в торсионни полета – всяка една операция, която ни позволява достъп до ЕДНО И СЪЩО съдържание. Тоест аз подхождам информационно към дефиницията на „книга“.)

  Like

 2. Изцяло подменихме темата и разговорът се разпиля. Ще се опитам да го подновя по нов начин в друга публикация.
  Сега бих искал да добавя само една бележка по темата за смирението. Да, въздържанието е част от смирението, ако е въздържание от омразата, гнева, завистта. Но не бих нарекъл смирение онова въздържание, при което се отказваме да търсим истината.
  Ще прозвучи странно, но съм убеден, че не само ние търсим истината, но и тя нас. Опитва се да се покаже, явява ни се по един или друг начин и не ни оставя да изпаднем в заблуждение. Ако не беше така, цялата история на човечеството би следвало да е история на хаоса.

  Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s