ЛЕГЛО ВЪВ ВЪЗДУХА


Janjaap Ruijssenaars

Да, очите не Ви лъжат – това легло наистина се рее във въздуха, без да се крепи на някаква основа. Леглото сякаш излиза от света на научната фантастика, но всъщност е създадено от холандския архитект Janjaap Ruijssenaars. Той прекарва последните 6 години от живота си, работейки върху концепцията си за него.
Постулатите в архитектурата, независимо в коя част на света, се диктуват основно от закона на гравитацията. Магнитното легло обаче преодолява тази фундаментална сила с помощта на няколко взаимноотблъскващи се магнита, вградени вътре в леглото и в пода. Те осигуряват постоянна магнитна сила с изключително ниска загуба на енергия, така че дори след няколко хиляди години левитиращото легло все още ще се рее над земята.
Левитиращото легло се издига на височина 40 сантиметра над земята и може да издържи до 900 килограма. Четири много тънки стоманени кабели подсигуряват стабилната позиция на леглото и всъщност са единственият му контакт със земята. Още по-интересното е, че то е по-скоро мултифункционална мебел – освен легло, то може да бъде използвано и за маса за хранене, канапе, или дори нестандартен рафт.
Магнитното левитиращо легло е патентовано като технология и е представено за пръв път през 2006 година в Белгия. Негов основен недостатък е цената – моделът с реални размери се предлага за космическите 1.53 милиона долара. Предлага се и по-малък модел с размери 1/5 от реалните, чиято цена е по-ниска, но не по-малко космическа – 146 000 долара.

Източник: universearchitecture.com (чрез comfort.bg)

НАЧАЛО

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.